De mondkapjesplicht in bepaalde delen van Amsterdam en Rotterdam pakt voor de winkeliers totaal verkeerd uit. Dat zegt INretail. Volgens de brancheorganisatie worden er omzetdalingen van meer dan veertig procent gemeld.

Retailers met filialen in verschillende plaatsen zouden door de mondkapjesplicht extreme omzetverschillen constateren. Waar in de meeste steden herstel zichtbaar is na het dieptepunt eerder dit jaar, zou de situatie in Rotterdam en Amsterdam weer terug zijn op het 'dramatische' niveau van drie maanden geleden. "Gemeenten moeten het getroffen bedrijfsleven perspectief bieden", aldus Jan Meerman van INretail. "Het levenswerk van ondernemers dat de stad kleurt en de gemeentekas spekt, wordt te gronde gericht."

De brancheorganisatie roept ondernemers op om het overleg met gemeenten te intensiveren als lokaal het aantal coronabesmettingen toeneemt. "Het plotseling invoeren van confronterende maatregelen zoals in Amsterdam en Rotterdam mag niet meer gebeuren."

Eerder eisten winkeliers en vastgoedeigenaren in het centrum van Rotterdam al overleg met de gemeente over de nieuwe mondkapjesplicht. In sommige gebieden zijn de bezoekersaantallen sinds 4 augustus gehalveerd.