De populariteit van speed pedelecs, elektrische fietsen die een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen bereiken, neemt in rap tempo toe. Waar Nederland in april 2019 nog 17 duizend geregistreerde speed pedelecs kende, waren dat er in april dit jaar ruim 21 duizend. Dat schrijft het AD op basis van cijfers van de RDW.

Daarmee is het aantal verkochte speed pedelecs in een jaar met bijna een kwart toegenomen. Die stijging zou, net als de toegenomen populariteit van ‘gewone’ e-bikes, deels te maken hebben met de coronacrisis. “Veel mensen zijn klaar met de auto en ook met het openbaar vervoer”, stelt Jasper Keultjes van speedpedelecs.com in de krant. “Ze willen lekker sportief op de fiets naar het werk. Vooral voor langere afstanden is een speed pedelec ideaal. En je komt niet bezweet aan op kantoor, ook niet onbelangrijk.’’

Vanwege de hoge snelheid is het dragen van een helm op een speed pedelec verplicht. Ook is er discussie rondom de vraag of de voertuigen wel of niet op het fietspad thuishoren.