Het aantal overvallen op supermarkten is in het tweede kwartaal fors afgenomen ten opzichte van een jaar geleden. Brancheorganisatie CBL denkt dat dit een gevolg is van het strenge deurbeleid dat supermarkten vanwege het coronavirus hanteerden.

Volgens de Nationale Politie zijn in het tweede kwartaal dertien supermarkten overvallen, meldt Distrifood. Een jaar geleden waren in dezelfde periode 28 supermarkten slachtoffer. In april werden negen supermarkten overvallen, in juni vier. In mei, toen de coronamaatregelen het strengst waren, werd geen enkele supermarkt overvallen. In het eerste kwartaal waren er juist meer overvallen dan een jaar eerder, zodat het totale aantal dit jaar wel is gestegen.

Het CBL denkt dat er een afschrikkende werking uitging van de medewerkers die bij de ingang wagentjes aangaven en het aantal klanten in de winkel controleerden. "Aandacht scoort", zegt een woordvoerder tegen Distrifood. "Overvallers houden er niet van begroet te worden en te worden aangekeken. Zeker die jonge hit-and-run-overvallers niet." Mogelijk zagen overvallers er sowieso geen heil in, omdat er nauwelijks geld in de kassa's zat. Klanten werd vanwege corona gevraagd te pinnen, om contact met de caissière te voorkomen.