H&M verbreekt zijn banden met de Chinese fabrikant Huafu Fashion. Het bedrijf zegt vanaf nu niet meer te willen samenwerken met kledingfabrieken uit de regio Xinjiang, waar Oeigoeren massaal slachtoffer zouden zijn van dwangarbeid.

De Oeigoeren zijn een moslimminderheid in het Aziatische land. Volgens mensenrechtenorganisaties wordt deze groep uitgebuit in China's grootste katoenregio Xinjiang. H&M zou een van de westerse bedrijven zijn die het meest profiteert van de goedkope arbeidskrachten, die in de zogenoemde 'heropvoedingskampen' behalve uitgebuit ook mishandeld en gemarteld zouden worden. Naast H&M worden onder meer Apple, Nike en Adidas beschuldigd van samenwerking met dergelijke fabrikanten.

H&M ontkende tot nu toe alle beschuldigingen en zou niets te maken hebben met de omstreden fabrieken. "Hoewel er geen indicaties zijn voor dwangarbeid, hebben we toch besloten onze zakenrelatie met Huafa Fashion Co in de komende twaalf maanden af te bouwen", zegt de kledingketen nu, die naar eigen zeggen ook in de toekomst niets meer met de regio te maken wil hebben. De retailer zegt ook in zijn andere fabrieken onderzoek te doen naar dwangarbeid en uitbuiting.