'Schrap btw op biologische boodschappen'

Schrap het btw op biologisch voedsel. Daarvoor pleit Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding in Nederland. De organisatie biedt vandaag zijn trendrapport 2019 aan landbouwminister Carola Schouten aan, met daarin tien adviespunten omtrent de ‘inburgering’ van biologisch voedsel.

“Er moet echt iets gebeuren, want we komen anders niet vooruit”, zegt directeur Michaël Wilde van Bionext tegen De Telegraaf. Uit een rapport van de organisatie blijkt dat van de 27,6 miljard euro die supermarkten het afgelopen jaar aan eten verkochten, 883,9 miljoen afkomstig was van biologische producten. Daarmee waren bio-producten goed voor een aandeel van iets meer dan drie procent; nagenoeg hetzelfde als twee jaar geleden.

Dit terwijl Brussel wil dat in 2030 op een kwart van de totale landbouwgrond in de EU biologisch geboerd wordt. Volgens Bionext komt Nederland met de huidige cijfers niet eens in de buurt van die doelstelling en is vooral de prijs reden voor de consument om bio-voeding links te laten liggen. 

Niet alleen pleit de organisatie voor het schrappen van de btw op deze producten, ook moeten niet-biologische artikelen volgens Bionext duurder worden ‘door ook de maatschappelijke kosten door te berekenen’. “Nu komt bijvoorbeeld de schade aan bodem of oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen op het bordje van de belastingbetaler terecht.”
 

Reacties 1


Bassie Adriaanse 23 sep, 10:22

Nederland heeft niet de mogelijkheid biologische gewassen vrij van btw te laten verkopen, voordat daarover in Brussel een (biologisch) ei is gelegd. Btw-regels zijn Europese regels die - ook op dit punt - alléén kunnen worden aangepast als álle Lidstaten het daarover met elkaar eens worden en dan de regels aanpassen. Kan dus nog even duren...

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!