Vanaf maandag 'ouderenuurtjes' in supermarkten

Vanaf maandag zijn supermarkten twee uur per dag alleen open voor ouderen en klanten uit kwetsbare groepen. Daarmee voldoen de supermarkten aan de plicht die het kabinet heeft opgelegd, meldt brancheorganisatie CBL.

Het CBL benadrukt dat deze groepen ook buiten deze uren welkom zijn. "Want supermarkten willen voorkomen dat zij zich buitengesloten voelen." De 'ouderenuurtjes' gelden in supermarkten die ruimte hebben voor meer dan dertig mensen tegelijk.

Veel supermarkten zijn volgens het CBL vanaf maandag van 7.00 tot 8.00 uur voor klanten uit kwetsbare groepen geopend, maar uitzonderingen zijn mogelijk. Daarnaast kiest elke supermarkt zelf een tweede uur. Na de eerste week worden de speciale openingsuren geëvalueerd. "Daarbij kijkt de branche niet alleen naar de behoefte aan de uren bij de kwetsbare groepen en het gebruik van deze uren, maar ook naar de effecten voor andere klanten die met beperktere openingstijden te maken krijgen." Het CBL wijst erop dat onder meer ouderenorganisaties zich inmiddels kritisch hebben uitgelaten over deze uurtjes en dat die voor maatwerk pleiten.

Het CBL zegt dat er op veel plaatsen al maatwerk wordt geboden. Volgens de brancheorganisatie hebben honderden supermarkten al een ouderenuurtje op locaties waar daar behoefte aan is en bieden veel supermarkten extra service met bijvoorbeeld lokale bezorgdiensten. "Het kabinet heeft eerder deze week echter overhaast en ondoordacht besloten dit maatwerk te negeren en de speciale openingsuren voor elke supermarkt te verplichten, ook in wijken waar bijvoorbeeld relatief weinig ouderen en mensen uit andere kwetsbare groepen wonen."

Reacties 5


Linda Hartmans 2 okt, 19:12

Supermarkten gaan je echt niet weigeren als je niet tot de doelgroep behoort. Het is daarom logisch dat supermarkten niet staan te trappelen om andere leeftijdsgroepen tegen te houden. Zoals al eerder geschreven, een supermarktmedewerker is geen boa.


ae nijenhuis 5 okt, 11:27

wie is er zo gek om te bedenken dat ouderen al om 7 uur in de winkel moeten zijn...velen hebben 's morgens thuiszorg, velen zijn niet vlug te been dus hebben even tijd nodig om aan te kleden en richting een supermarkt te gaan...ze mogen wel om half 6 op staan op deze manier...en dan zijn er ook nog een heleboel die met een boodschappentaxi gebracht en gehaald worden....
dat kun je ouderen toch niet aan doen????
en wie vallen er onder de ouderen...moeten ze zich bij het poortje legitimeren (ausweis tonen aub...) ?
ze zouden beter kunnen zorgen dat doorlopen in de winkel beter waren (als je ze erop wijst dat dit bij een lidl filiaal niet goed is waardoor shoppers elkaar steeds tegen komen doen ze er niets aan) en aparte kassa's voor ouderen en mensen met zwakkere gezondheid...want die laatste groep moet nu nog steeds gewoon tussen alle andere shoppers lopen.


Herman van Wissen 5 okt, 13:15

Beschamende actie van CBL. Ouderen en mensen met een zwakke gezondheid moeten nu hun wekker zetten om veilig te winkelen. Het lijkt op een grap. Helaas is dit helemaal niet grappig.


chris krijger 5 okt, 15:09

ouderen uur is beter van 11.00 tot 12.00


Gerrie Kromdijk 5 okt, 15:49

Laat ieder zelf goed op elkaar letten daar binnen in de supers en daar buiten !!!
Zonder elkaar gelijk aan te vallen of te betuttelen !!!
Houd u sociaal !!!
En niet zo hokjes achtig !!!
Wees bezig met wat je doet , vrede lievend !!!
Succes eb Gezondheid allen met en voor elkaar !!!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrieven van RetailTrends en mis niets!

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!