Dirk Bron, de koper van de 123 Belgische Blokker-vestigingen, zegt 'een kat in de zak' gekocht te hebben. De Belgische tak van de huishoudketen bleek dagelijks twee miljoen verlies te lijden. Dat zegt Brons advocaat tegen De Telegraaf.

Bron kocht de 123 winkels in februari van moederbedrijf Mirage Retail Group. Hij had het plan om er een discountketen van te maken, onder de naam Mega World. Bovendien garandeerde Bron alle filialen open te houden en het komende jaar geen personeel te ontslaan. 

Maar Mirage zou de nieuwe eigenaar hebben misleid, zo stelt Brons advocaat Hans Koets: "We hebben de rechtbank om een voorlopig getuigenverhoor verzocht om alle betrokkenen onder ede te laten horen".

Mega World vroeg eerder deze week bescherming aan tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf heeft, mede door de coronacrisis, financiële problemen. Daarnaast blijkt achteraf volgens Bron het bedrijf na verkoop door Mirage niet levensvatbaar te zijn.

Michiel Witteveen, eigenaar van Mirage, laat weten de juridische stappen van Bron 'met belangstelling tegemoet te zien'. "Wij hadden voorafgaand aan de verkoop alles geregeld voor een boekenonderzoek, maar dat wilde Bron niet." Volgens Witteveen moet Bron eerst eens bij zichzelf te rade gaan als zaken niet goed zijn gegaan, voordat hij naar anderen gaat wijzen.

Bron is in Nederland veroordeeld voor 'onbehoorlijk bestuur' en het Openbaar Ministerie verdenkt hem van onder meer verduistering en oplichting.