De horeca gaat dicht, koopavonden worden geschrapt en er komt een mondkapjesplicht voor openbare binnenruimtes, waaronder winkels. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie rondom het coronavirus. De nieuwe maatregelen zijn ten minste de komende vier weken van kracht.

De maatregelen gaan woensdagavond om 22.00 uur in. Rutte spreekt van een ‘gedeeltelijke lockdown’. Eet- en drinkgelegenheden moeten vanaf dat moment hun deuren sluiten om sociaal contact verder aan banden te leggen. Afhalen en bezorgen blijft wel mogelijk. Het kabinet zegt met horecaondernemers in gesprek te gaan rondom nieuwe steunpakketten.  

Koopavonden
Ook worden koopavonden voorlopig geschrapt; winkels moeten vanaf woensdag uiterlijk om 20.00 uur hun deuren sluiten. Vanaf dat tijdstip is ook de verkoop van alcohol en softdrugs verboden, tot de volgende dag om 07.00 uur. Daarnaast wordt het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes, waaronder winkels, binnenkort verplicht. Op dit moment geldt daarvoor alleen nog een ‘dringend advies’. 

Volgens de premier is het op dit moment nog te druk in de winkels en moet er strenger gehandhaafd worden. “We gaan met de detailhandel in gesprek om het deurbeleid en het hygiënebeleid aan te scherpen”, zei hij dinsdagavond. “Als we ter plekke zien dat het toch niet goed gaat, kan een winkel per direct worden gesloten.”