De ondernemingsraad van Miss Etam stapt naar de rechter om te voorkomen dat de keten verder wordt 'afgebroken' door eigenaar Martijn Rozenboom. Dat meldt bestuurder Martin Pikaart van vakbond AVV, die als woordvoerder van de OR optreedt.
Volgens Pikaart moet de OR bij structurele wijzigingen om advies worden gevraagd. "Bijvoorbeeld bij de verkoop van winkels en merken, zoals met Claudia Sträter is gebeurd, en de sluiting van de webshop. Die man is bezig het bedrijf af te breken en hij houdt zich niet aan de regels. En dat moet hij wel gaan doen." Komende donderdag dient er een spoedzaak bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. "Wij verwachten dat de rechter dan direct maatregelen zal treffen."
Rozenboom nam Miss Etam vorige maand over na het faillissement van de Belgische modegroep FNG. Ook het veel kleinere Steps valt eronder. Expresso en Claudia Sträter werden door Rozenboom al snel doorverkocht aan de Van Uffelen Groep. Inmiddels zijn zeker twintig van de ruim honderd winkels van Miss Etam gesloten, volgens Rozenboom vooral door verhuurders die 'dwarsliggen'. De managing director en de commercieel directeur zijn intussen vertrokken. Volgens Pikaart wijst niets erop dat Rozenboom echt een doorstart wil maken met Miss Etam. "De ondernemingsraad vraagt de rechter om hier een eind aan te maken en mee te kunnen beslissen over de toekomst van het bedrijf."
Daarnaast proberen het AVV en de OR van Miss Etam bij de rechter-commissaris de stukken over de verkoop boven tafel te krijgen. "Niet alleen om het koopcontract openbaar te maken, maar ook het hele biedingsproces. De curator stelt dat er geen alternatieven waren, maar wij denken dat die er wel waren", zegt Pikaart. "Het gaat om Van Uffelen, maar ook om andere partijen."
Reactie Rozenboom
Rozenboom maakt zich er niet heel druk om. "Maar ik weet niet of dit nou heel verstandig is voor iedereen. Als men denkt dit te moeten doen, dan moet men dat maar doen. Ik kan er weinig van vinden op dit moment", zegt hij tegen RetailNews. "Ik zal me netjes bij de Ondernemingskamer melden en dan zullen we wel zien wat er uitkomt."
"Wat wel duidelijk is: op de ene of andere manier zit er een vakbond achter, die met een soort kruistocht bezig is. Ik weet niet wat die man aan het doen is, hij verveelt zich blijkbaar", aldus Rozenboom. Hij zegt dat hij de OR wel heeft uitgenodigd voor overleg. "Maar dat hebben ze geweigerd. Tja, dan wordt het lastig praten." Rond de verkoop van Claudia Sträter en Expresso deed hij dat niet, maar dat kon volgens Rozenboom ook helemaal niet. "Er was toen nog niemand in dienst. Hoe wil je dan een OR hebben als je geen personeel hebt? Is lastig hè."
Met hoeveel winkels Rozenboom door wil, is nog niet duidelijk. "Dat hangt ook weer af van dit. Als de vakbond dit allemaal voor elkaar wil fietsen, dan kan de uitkomst ook nog weleens heel vervelend gaan worden."
P Paal 20 okt, 10:55
Reinder Koornstra 19 okt, 14:12
I Van de Wilde 18 okt, 04:20
p h 16 okt, 21:01
Martijn Oplichterrozenboom 16 okt, 20:02
Joost Kriek 16 okt, 19:50
p. Wilderink 16 okt, 18:47
Machiel R 16 okt, 17:50
Boudewijn Huberts 16 okt, 17:40