Het faillissement lijkt nabij voor Mega World, de opvolger van Blokker in België. De ondernemingsrechtbank van Mechelen verleent het bedrijf geen bescherming tegen schuldeisers. Er worden twee voorlopige bewindvoerders aangesteld.

De rechtbank verwerpt het verzoek voor een gerechtelijke reorganisatie, omdat er grote twijfels zijn over de correctheid van de aangeleverde informatie. "Er ontbreken ook jaarrekeningen", zegt persrechter Frank Vennekens tegen RetailNews. "En de recentste jaarrekening die is bijgevoegd doet vrezen dat de toestand iets minder rooskleurig is dan men bij de aanvraag doet uitschijnen."

Twee voorlopige bewindvoerders nemen het roer bij het bedrijf over. Als zij vaststellen dat de toestand hopeloos is, zullen ze het faillissement aanvragen. Die kans lijkt groot, omdat de omzet alleen maar zal teruglopen. De Mega World-winkels zijn net als de andere niet-essentiële winkels in België wegens de aangescherpte coronamaatregelen gesloten. Ook schuldeisers zouden het faillissement kunnen aanvragen.

De Nederlander Dirk Bron nam begin dit jaar de Blokker-winkels en de 670 medewerkers in België over. De winkels werden omgebouwd en gingen verder als discountformule Mega World. Vorige maand bleek dat de keten in financiële problemen verkeert.

Foto: een filiaal van Mega World in Mechelen (Marc Jacobs, ACV Puls)