Kabinet wil verbod op verkoop messen aan minderjarigen

Er komt waarschijnlijk een algeheel verbod op de verkoop van messen aan minderjarigen. Met de maatregel wil het kabinet het groeiende aantal steekincidenten onder jongeren aan banden leggen.

Dat zegt minister Grapperhaus van Justitie naar aanleiding van een actieplan tegen wapenbezit onder jongeren dat hij deze week heeft gepresenteerd, meldt de NOS. Op dit moment is de verkoop van gebruiksmessen, zoals keukenmessen, nog toegestaan onder jongeren. Het kabinet werkt momenteel aan een verbod, dat ook voor webwinkels zou gelden. Zij zouden bij bestellingen moeten controleren of de koper meerderjarig is, bijvoorbeeld via KopieID.

Daarnaast wil het kabinet de wet rondom het dragen van messen voor minderjarigen aanscherpen. In de meeste gevallen is dit al verboden, maar de regelgeving is niet altijd duidelijk en het moet voor handhavers makkelijker worden om in te grijpen. Overtreders kunnen straks een fikse boete of zelfs gevangenisstraf verwachten, aldus Grapperhaus. 

Winkelketens
Winkelketens HEMA, Action, Xenos en IKEA stopten in september al met de verkoop van messen aan jongeren onder de zestien jaar. IKEA liet destijds aan NU.nl weten het probleem rondom steekincidenten onder jongeren te erkennen en "de verantwoordelijkheid te nemen om een bijdrage te leveren aan de oplossing".

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!