Winkeliers moeten ingrijpen bij drukte in de winkelstraat, eventueel ondersteund door boa’s of de politie. Daarover hebben de detailhandel en het kabinet deze week afspraken gemaakt.

Het kabinet wil dat het toezicht in winkelgebieden op naleving van de coronaregels wordt verscherpt, ‘zeker in de drukke decembermaand’. Minister Wiebes, staatssecretaris Keijzer (beiden Economische Zaken) en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zijn daarom rond de tafel gegaan met werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB-Nederland en de brancheorganisaties. 

Afgesproken is dat de detailhandel een private toezichthouder aanstelt om ervoor te zorgen dat winkelbezoekers en -medewerkers de coronamaatregelen naleven. Als de regels niet worden nageleefd, kan de toezichthouder een beroep doen op de lokale overheid die boa’s of de politie in kan zetten.  

Supermarkten
Tijdens de persconferentie dinsdagavond wees premier Mark Rutte supermarkten er ook op dat ze het naleven van de maatregelen door klanten beter moeten handhaven. Brancheorganisatie CBL reageerde verbaasd op die oproep. Directeur Marc Jansen zegt dat de supermarktbranche vorige week juist complimenten kreeg van het kabinet voor de doorgevoerde maatregelen. "En dat herkenden we wel, want we hebben de touwtjes vanaf augustus weer strakker aangehaald."