Sommige supermarkten weigeren mensen met een beperking wegens het niet naleven van de coronaregels. Dat meldt consumentenprogramma Radar, dat hierover meerdere meldingen ontving. 

“Ik word in meerdere supermarkten weggestuurd omdat ik in een rolstoel zit en geen kar kan duwen”, luidt een van de klachten. “Ze zeggen dat ik afstand moet kunnen houden. Maar ik wil zelf ook veilig mijn boodschappen kunnen doen.” Ook het Koninklijk Nederlandse Geleidehonden Fonds (KNGF) ontvangt regelmatig klachten. Klanten zouden worden geweigerd omdat ze in coronatijd geen supermarkt mogen betreden met hun hond. “Deze mensen hebben de hond echt nodig om hen te begeleiden in de winkel en het is zelfs wettelijk geregeld dat de hond mee naar binnen mag”, aldus een woordvoerder. “Toch gaat het vaak mis.”

Supermarkten zijn verplicht om mensen toe te laten, stelt een woordvoerder van Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. De organisatie dringt klanten en supermarktmedewerkers erop aan om in gesprek te gaan en samen tot een oplossing te komen.  

Brancheorganisatie CBL zegt ‘amper’ te horen over dergelijke situaties, maar de klachten wel serieus te nemen. “Wij hebben hierover inmiddels ook contact gehad met Rick Brink, de (officieuze) minister voor Gehandicaptenzaken”, zegt een woordvoerder tegen Radar. “Voor deze klanten moet zeker een oplossing zijn. Bijvoorbeeld dat zij met een begeleider samen de winkel in mogen, of dat zij door een supermarktmedewerker worden begeleid tijdens het boodschappen doen.”