Om de drukte goed te kunnen spreiden, pleit supermarktketen Deen voor opschorting van het alcoholverkoopverbod voor de kerstdagen. Alleen als er ook na 20.00 uur alcohol mag worden verkocht, zegt Deen de winkels tot 22.00 uur te kunnen openen.

"Ons doel is dat onze klanten in één keer al hun kerstboodschappen kunnen doen", zegt algemeen directeur Leendert van Eck. "Dit kan alleen als we ook tot 22.00 uur alcohol mogen verkopen, want dan hoeven onze klanten niet extra naar de winkel te komen als ze alcohol willen kopen." Als de overheid blijft vasthouden aan 20.00 uur zal Deen net als nu ook van 21 tot en met 23 december de deuren op dat tijdstip sluiten. Deen heeft geen zin in discussies met klanten. Eerder pleitte brancheorganisatie CBL al voor opschorting van het alcholverkoopverbod.

Anders dan andere jaren wil Deen zowel op eerste als tweede kerstdag van 10.00 tot 16.00 uur open. Enkele gemeenten staan dat niet toe. Van Eck hoopt dat zij, gezien de bijzondere omstandigheden, alsnog overstag gaan.