Overleg supermarkt-cao gestaakt, personeel zou 'erop achteruit gaan'

Overleg supermarkt-cao gestaakt, personeel zou 'erop achteruit gaan'

De onderhandelingen over een nieuwe supermarkt-cao zijn vastgelopen. Het bod dat de werkgevers op tafel hebben gelegd, zou zo laag zijn dat het personeel geld moet inleveren per 1 januari 2021. "Wij gaan nu in overleg met de achterban over de maatregelen", aldus Mari Martens, sectorhoofd FNV Handel.

De supermarkten zouden een loonsverhoging van 1,5 procent hebben aangeboden en nog eens een verhoging van 2,5 procent op 1 maart in 2022. Volgens Martens een bod dat ver onder het inflatieniveau ligt. Met de stijging van de pensioenpremie erbij pakt die verhoging negatief uit voor het nettoloon. "En dat terwijl de omzetten in de supermarkten het afgelopen halfjaar gemiddeld met zestien procent zijn gestegen", stelt het sectorhoofd. 

Volgens het Vakcentrum zouden de supermarktwerkgevers juist een pakket hebben aangeboden waarbij het personeel er in twee jaar 7,5 procent op vooruit gaat, waaronder een loonstijging van vier procent. Wel moet - door de lage rente - de pensioenpremie flink omhoog. "We betreuren het feit dat we er vandaag niet uit zijn gekomen. We willen graag snel een akkoord over een nieuwe cao en willen dan ook graag verder onderhandelen", aldus Patricia Hoogstraten, directeur van het Vakcentrum.

Aankomende woensdag overlegt de vakbond met zijn kaderleden over de vervolgstappen die het gaat nemen. Eerder verliet vakbond CNV al de onderhandelingstafel voor de nieuwe cao. 

 

Reacties 3


Jesse B. 2 dec, 17:47

Ik volg niet waar die 9% uit volgt waar Roy van Dongen het over heeft of de 7.5% waarin het artikel over wordt gesproken, 4% procent loon erbij in twee jaar, en de pensioenpremie gaat met 1.875 omhoog als ik het goed zie. Bij elkaar is dat 5,875%, wat maakt het verschil met 7.5/9%.

Sowieso vindt ik genoemde percentage redelijk, maar niet in combinatie met de halvering van de zondagtoeslag.


Roy Dongen 2 dec, 12:45

Onduidelijk geschreven. Niemand liegt. 1,5% plus 2,5% is dezelfde 4% in twee jaar. Hetgeen helaas inderdaad teniet wordt gedaan door de stijgende premies voor de pensioenen. Overigens iets waar de werkgevers niets aan kunnen doen. Kortom de kostenstijging voor personeelslasten inclusief werkgeverslasten zullen zo'n 9% in twee jaar stijgen. Met de flinterdunne marges in de branche een alleszins redelijk bod. Als de FNV zo doorgaat zullen we nog meer en uitgebreidere zelfscanpleinen en blijft er alleen voldoende budget over voor vakkenvullers en een enkele service medewerker. Ook Gall en Gall heeft inmiddels zelfscanners in de winkels neergezet bijvoorbeeld waardoor 1 adviserende medewerker in plaats van twee volstaat per winkel...


Machiel R 1 dec, 23:53

Dat is apart. Wie liegt er nu?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!