Aan de kassa's was het op 5 december nauwelijks drukker dan op een gewone zaterdag in september. Het aantal pinbetalingen lag minder dan vijf procent hoger, meldt Betaalvereniging Nederland.

In boekwinkels en op markten werd veertig procent vaker gepind. Kleding werd vermoedelijk vooral online besteld. In de fysieke winkels daalde het aantal pinbetalingen met dertig procent. Ook op 4 december was het aan de pinkassa nauwelijks drukker dan op een normale vrijdag.

Betaalvereniging Nederland schat dat het op alle voorbije koopjesdagen voor Black Friday, Cyber Monday en Sinterklaas tien procent drukker was dan op overeenkomstige gewone weekdagen. Vergeleken met dezelfde dagen in 2019 lag het aantal pinbetalingen vijf procent lager.

Sinterklaasinkopen werden veel vaker via internet gedaan. Daar waren naar schatting 35 procent meer iDeal-betalingen dan op gewone weekdagen. Het bedrag lag zo'n 65 procent hoger. Vergeleken met vorig jaar kocht de sint vijftig procent vaker in webwinkels, voor een bedrag dat dertig procent hoger lag.