FNV stelt supers een ultimatum, 'anders volgen er acties'

Vakbond FNV geeft de supermarktbranche tot en met donderdag 12.00 uur de tijd om een beter loonbod op tafel te leggen. Gebeurt dit niet, dan volgen er direct acties. Dat schrijft het AD

Het loonbod dat door supermarktwerkgevers eerder op tafel werd gelegd, is volgens de vakbond onder inflatieniveau. FNV wil een loonsverhoging van vijf procent. Het bod dat nu op tafel ligt betekent 1,5 procent salarisverhoging in 2021 en 2,5 procent in 2022. Daarnaast wil FNV ook dat de toeslagen voor werken op zon- en feestdagen onaangetast blijven. Werkgevers zouden die willen halveren - van honderd naar vijftig procent. 

Als de supermarkten voor donderdag niet met een beter loonbod komen, gaat de vakbond actievoeren. "Het kan heel divers zijn, van werkonderbrekingen tot petities", zegt Marit Martens, sectorhoofd Handel bij FNV. Van dagenlange stakingen is vooralsnog geen sprake. 'We willen niet dat klanten de dupe worden of dat kerstinkopen in gevaar komen."

Werkgeversorganisatie Vakcentrum is nog niet klaar met de cao-onderhandelingen en wil graag terug om tafel om het conflict op te lossen. Volgens Patrica Hoogstraten, directeur van het Vakcentrum, zijn echter niet alle arbeidseisen van de vakbond werkbaar, zoals de loonsverhoging met terugwerkende kracht uitbetalen. "Dat is administratief niet te doen in een branche met zoveel verschillende winkels, eigenaren en betaalsystemen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!