FNV stelt acties in supermarkten uit wegens lockdown

Vakbond FNV heeft in overleg met zijn leden besloten om de acties in de supermarkten tijdelijk uit te stellen. “De lockdown legt al een extra druk op de supermarktmedewerkers, omdat zij als vitale sector moeten doorwerken.”

Dat zegt Mari Martens, sectorhoofd Handel. Volgens FNV staat de veiligheid van de mensen voorop. De vakbond vraagt supermarktmedewerkers om onveilige situaties meteen te melden. “Wij schakelen dan de Inspectie van het ministerie van SZW in.” Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om voor een veilige werkplek te zorgen en ‘daarin valt nog wel wat te verbeteren’, aldus de vakbond. 

FNV kondigde vorige week acties in supermarkten aan omdat werkgevers niet willen ingaan op de salariseis van vijf procent. De acties gaan halverwege januari door, ‘totdat de werkgevers een goed bod doen’. Het huidige loonbod zou per saldo negatief zijn. Werkgevers bieden 1,5 procent meer loon in 2021 en 2,5 procent in 2022 “Met dat beetje loonsverhoging boeren de medewerkers er op achteruit. De inflatie ligt hoger en het loongebouw is al niet fantastisch.”

Een ander groot breekpunt is de halvering van de zondagstoeslag, die vooral voor werknemers met contracten met een klein aantal uren en voor jongeren en studenten belangrijk zou zijn.

Groothandels
Ondertussen willen supermarkten dat groothandels openblijven voor de consument, om de drukte te spreiden en de veiligheid te kunnen waarborgen. Dat zegt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) tegen NU.nl. Volgens de nieuwe regels rondom winkelen en boodschappen doen zijn consumenten niet langer welkom bij winkels als Sligro en Makro, waar dit eerder nog wel het geval was. Ook tijdens de eerste coronagolf openden de groothandels hun deuren voor consumenten.

Reacties 1


Denise de Jonghe 16 dec, 12:09

In de kleding en schoenenretail zijn er weer helemaal geen verhogingen, en de salarissen liggen al lager dan in de supermarkt. En de toeslagen zijn daar ook al gehalveerd. Wat dat betreft, is dit bod van de supermarkten echt prima!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!