Michiel Witteveen had gehoopt dat de regering bij de sluiting van de detailhandel één lijn zou trekken. “Dat betekent: supermarkten en apotheken open, de rest dicht”, aldus de eigenaar van onder meer Blokker en Intertoys dinsdagavond in het tv-programma Beau.

Witteveen noemt het huidige beleid ‘halfbakken’. Hij wijst op concurrent HEMA, dat de kledingrekken afplakt maar nog wel worst en ander voedsel blijft verkopen. “Als je een zacht beleid wilt voeren, moet je het andere winkels ook toestaan om aan click & collect te doen”, vindt hij. Hij vreest nu chaos bij de pakketbezorgers en zoekt naar alternatieven.

De suggestie dat Blokker dan ook maar levensmiddelen moet verkopen om ‘essentieel’ te zijn, wijst Witteveen van de hand. Hij zegt dat de maatregelen daar niet voor bedoeld zijn, omdat het aantal bewegingen en contactmomenten omlaag moet. “Als wij dicht moeten zijn, dan gaan wij dicht. We gaan geen pan soep naast de kassa neerzetten of andere rare fratsen.”

Blokker en de zusterketens hoeven absoluut niet te vrezen voor het voortbestaan, zegt Witteveen verder. “We hebben een goede kaspositie en geen bankschuld.” Wel zegt hij nu toch bij de overheid aan te kloppen voor financiële steun, iets wat hij tot nu toe niet gedaan heeft. “Maar als je gedwongen moet sluiten en nul inkomsten hebt zul je maatregelen moeten nemen.”