Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over de nieuwe coronaregels onder de eigenaren van tabakszaken en gemakswinkels. Daarom heeft branchevereniging NSO Retail een brandbrief aan minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gestuurd, meldt RTL Nieuws

Volgens de branchevereniging is de huidige situatie niet houdbaar. Alleen tabaks- en gemakswinkels met een afhaalpunt voor pakketjes mogen nu openblijven, maar klanten mogen slechts een deel van het assortiment kopen. Zo mogen postzegels bijvoorbeeld wel verkocht worden, maar een krant, ansichtkaart of staatslot moet geweigerd worden bij de kassa. 

NSO Retail eist dat ondernemers weer hun volledige assortiment mogen verkopen. "Wij sturen onze klanten naar de supermarkt aan de overkant waar ze bij de servicebalie in de rij staan om alsnog een pakje sigaretten, staatslot of wenskaart te kopen", aldus de vereniging. "Dit levert per saldo alleen maar extra bewegingen van personen op." Een aantal eigenaren van Primera-filialen willen volgens De Telegraaf zelfs een kort geding aanspannen tegen de Staat. Volgens NSO Retail zouden supermarkten in sommige gevallen aan de winkeliers gevraagd hebben of ze hun zaak (volledig) wilden openen omdat ze de drukte niet aan zouden kunnen.

Ook onder andere winkeliers ontstond deze week verwarring na de afkondiging van de nieuwe lockdown. Nadat onder meer HEMA, Wibra en Action woensdag besloten hun deuren te openen, scherpte het kabinet de regels voor de detailhandel opnieuw aan. Alleen winkels die voorafgaand aan de lockdown meer dan zeventig procent van hun omzet uit levensmiddelen, drogisterijartikelen en diervoeding halen, mogen openblijven.