Walmart zet vanaf volgend jaar zelfrijdende wagens in om bestellingen te bezorgen. De Amerikaanse staat Arkansas krijgt de primeur.  

De supermarktketen lanceerde vorig jaar al een pilot met zelfrijdende vrachtwagens, in samenwerking met techstartup Gatik. De wagens reden een route van ruim drie kilometer, van een magazijn naar een woonwijk in de stad Bentonville. Sindsdien hebben de autonome voertuigen ruim honderdduizend ‘veilige kilometers’ gereden, aldus Walmart. Wel zat er voor de zekerheid een veiligheidsbestuurder in het voertuig. 

Vanaf volgend jaar gaan de vrachtwagens zelfstandig de weg op in Arkansas, al zal er in het begin nog steeds een bestuurder aanwezig zijn in het voertuig. Daar zullen ze een route van ruim dertig kilometer rijden, om eerst bestellingen op te halen bij een magazijn en deze vervolgens bij een pickup-point af te geven. Bij dat punt kunnen klanten hun bestelling uiteindelijk ophalen. De voertuigen zullen ook in de toekomst vooral worden ingezet in de dunbevolkte gebieden van de Verenigde Staten, is de verwachting.