'Consumenten geven in week voor kerst kwart minder uit'

Consumenten geven door de lockdown veel minder uit dan normaal. In de week voor kerst vielen de bestedingen ongeveer een kwart lager uit dan vorig jaar, meldt het Economisch Bureau van ABN Amro. De bank concludeert dat aan de hand van transactiedata van ABN Amro-pashouders.

Weliswaar nam de consumptie in de eerste week van de lockdown met 6,5 procent toe vergeleken met de week ervoor, maar normaal gesproken is de stijging veel forser. Vorig jaar was er een toename van 29,5 procent.

Vooral aan entertainment en reizen wordt minder uitgegeven, maar ook bestedingen aan kleding en juwelen loopt terug. Vergeleken met de eerste lockdown vinden er ook minder eenmalige uitgaven plaats, zoals aan elektronica en spullen voor woning en tuin.

ABN Amro verwacht dat de Nederlandse economie met 2,7 procent krimpt ten opzichte van de drie maanden ervoor. Het is volgens de bank lastig te zeggen of dat alleen door de lockdown komt. Mogelijk speelt ook de angst om besmet te raken een rol. Daarnaast is de werkloosheid opgelopen, waardoor consumenten minder te besteden hebben.

Reacties 1


henri hoogeveen 28 dec, 22:27

Wat een stomme stomme stomme stomme conclusie.... vertel er ook even bij hoeveel procent van de winkels meer dicht waren dan normaal, en hoeveel procent van de horeca er meer dicht was dan normaal.

dit is geen journalistiek, dit is propaganda... ' kijk... het gaat niet zo slecht als iedereen denkt hoor' het was maar een kwart minder... de economie kan dit best hebben... winkel dicht betekent geen inkomen... school dicht betekent gewoon doorbetaald krijgen terwijl de kinderen toch aandacht thuis nodig hebben.... enzovoort ..enzovoort... wat een poppenkast... prima de hut dicht voor de zorg, maar praat geen nonsens... hoeveel omzet verschuift er van bedrijven die de economie dragen naar bedrijven die de economie uitzuigen.... deze onbalans komt onze regering en dit kabinet niet te boven.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!