Het lijkt erop dat boeren een 'betere' prijs gaan krijgen voor hun producten. Dat blijkt na overleg tussen landbouworganisaties, de supermarktbranche en partijen uit de levensmiddelenindustrie.

Er is afgesproken dat 10 februari verder wordt gepraat en dat er vóór 1 april concrete oplossingen moeten komen. Donderdag ging het tijdens het overleg in Putten onder meer over het keurmerk FarmerFriendly, waarbij supermarkten maximaal drie procent van hun jaaromzet afstaan aan boeren. Ook werd een marktonderzoek van de pluimveesector in Nederland gepresenteerd.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van supermarkten, zegt dat alle partijen het belang onderkennen van een goed verdienmodel voor Nederlandse boeren en tuinders. "Er is niet één partij die dit alleen kan realiseren, daarom is samenwerking noodzakelijk." Farmers Defence Force spreekt van een belangrijke stap. "Voor het eerst hebben de ketenpartners de opdracht geaccepteerd om een eerlijkere prijs voor de boeren te realiseren."

De afgelopen maanden hielden boeren diverse acties. Zo werden distributiecentra van supermarkten geblokkeerd en werd Jumbo-topman Frits van Eerd thuis opgezocht. Mede door de inzet van Van Eerd kwamen de diverse partijen bij elkaar aan tafel.

Archieffoto