De onderhandelingen over een nieuwe cao voor supermarktpersoneel worden vandaag hervat. Als er geen akkoord wordt bereikt, komen er na de lockdown mogelijk acties.

“We gaan er alles aan doen om een goede cao af te spreken voor de supermarktmedewerkers”, zegt directeur Patricia Hoogstraaten van het Vakcentrum tegen De Telegraaf. Een goede cao bevat meer aspecten dan een mooie beloning, benadrukt ze. “In dat kader moeten we nog stappen zetten.”

Ruim 300 duizend supermarktmedewerkers zitten inmiddels ruim een half jaar zonder cao. Vakbond CNV noemt dit ‘onverteerbaar’. “Mensen in de supermarkt voelen zich niet gezien en gehoord”, aldus bestuurder Jacqueline Twerda. Supermarktmedewerkers hebben het afgelopen jaar ‘achterlijk hard’ moeten werken zonder daarvoor extra beloond te worden, stelt ze. “Ondertussen kun je geen krant openslaan of je leest wel weer over hoe gigantisch veel er is verdiend in de sector.”

De vakbonden eisen een loonstijging van vijf procent en het handhaven van de zondagtoeslag, waar werkgevers juist vanaf willen. In december liep het overleg op niets uit, nadat supermarkten een loonstijging van vier procent over twee jaar voorstelden. "Als dat nog steeds het voorstel is, wordt het een kort overleg”, zegt Mari Martens, sectorhoofd van FNV Handel. "De lockdown heeft werkgevers extra tijd gegeven na te denken over een goed voorstel. Ik hoop dat ze die tijd goed hebben gebruikt, want wij staan in de startblokken voor acties zodra dat weer mag volgens de coronamaatregelen.”