De huidige steunmaatregelen van de overheid zijn onvoldoende voor zestig procent van de winkelstraat. Knelpunt zit hem in de vastgestelde maximumbedragen die retailers vergoed krijgen, zegt Blokker-eigenaar Michiel Witteveen in Op1.

De staatssteun pakt goed uit voor individuele winkeliers, zegt Witteveen. Zij krijgen een percentage vergoed van hun vaste lasten en gederfde voorraad. Hier zit voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers een maximum aan van vier ton per kwartaal. Dat is voor filiaalbedrijven met honderden winkels ontoereikend, zegt Witteveen. “Dat maximum moet eraf, dan is het probleem opgelost.”

Witteveen verwijst naar buurland Duitsland, waar geen maximum geldt. Ook krijgt volgens hem een collega-retailer die zowel in Nederland als Oostenrijk actief is. “Daar krijgt hij veertien miljoen, hier zes ton.”

De eigenaar van Blokker, Big Bazar en Intertoys vreest straks lege winkelstraten als de staatssteun niet verruimd wordt. Ook staan er bij zijn bedrijf dan, ‘net als bij heel veel andere winkeliers’, banen op het spel.