UPDATE: Miss Etam en Steps vragen uitstel van betaling aan

Medewerkers vragen deze maandag het faillissement van Miss Etam aan. Ze wachten nog steeds op het salaris over januari. "Veel werknemers zijn er klaar mee", zegt vakbond AVV.

In oktober kondigden medewerkers en de vakbond om dezelfde reden ook al een failissementsaanvraag aan. Ze zagen daar toen vanaf, nadat eigenaar Martijn Rozenboom (NXT Fashion) alsnog het salaris had overgemaakt.

Door de lockdown zijn de winkels sinds half december dicht en komt er geen cent meer binnen. Rozenboom meldde ruim een week geleden dat hij voor de betaling van de lonen afhankelijk is van het UWV. Dat ging tot nog toe niet akkoord met de NOW-aanvraag. Volgens Rozenboom ziet het UWV de modeketen na de doorstart als een nieuwe onderneming die geen recht heeft op steun. Rozenboom nam Miss Etam en het veel kleinere Steps in september over na het faillissement van modegroep FNG. Via een woordvoerder liet hij vrijdag aan RetailNews weten dat de gesprekken met het UWV nog steeds lopen.

Het UWV wil inhoudelijk niet reageren. "Wij kunnen helaas niet ingaan op individuele NOW-aanvragen."

Faillissement twee onderdelen
Eind vorig jaar werden het distributiecentrum en het hoofdkantoor van NXT Fashion failliet verklaard. Er werkten 116 mensen. Het faillissement was aangevraagd door het bedrijf zelf. Rozenboom wees erop dat door de huidige lockdown de omzet in één keer was weggevallen. Daardoor konden de twee bedrijfsonderdelen niet langer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. De winkels vielen buiten het faillissement.

Een echte doorstart voor de twee bedrijfsonderdelen zat er niet in, zegt curator Nils Reerink tegen RetailNews. Slechts twee medewerkers van de afdelingen financiën en HR konden mee naar het moederbedrijf.