NXT Fashion, de eigenaar van de kledingketens Miss Etam en Steps, vraagt uitstel van betaling aan. Volgens directeur Martijn Rozenboom is de door de overheid ingestelde lockdown de directe aanleiding. Daardoor moesten de 39 winkels van Miss Etam en de vijf vestigingen van Steps half december dicht en kwam er geen geld meer binnen. Bij de twee ketens werken zo'n 340 mensen.

Bovendien heeft het UWV de aanvraag voor de NOW-regeling afgewezen. Hierdoor kon NXT Fashion naar eigen zeggen de salarissen over januari niet meer betalen. Rozenboom nam begin september Miss Etam en het veel kleinere Steps over na het faillissement van FNG. Volgens NXT Fashion ziet het UWV het als een nieuwe onderneming en komt die daarom niet in aanmerking voor steun.

Rozenboom: triest en onnodig
"Ontzettend triest voor de werknemers", zegt Rozenboom. "Dit was echt niet nodig. Maar het aanvragen van surseance is nu echt onvermijdelijk." Volgens Rozenboom kocht hij de merken, omdat hij een goede toekomst voor ze zag. "Door de lockdown moesten plotseling alle winkels dicht. Voor een bedrijf dat uit het dal omhoog krabbelt, komt die klap extra hard aan."

Eerder op de dag vroegen werknemers en vakbond AVV al het faillissement van NXT Fashion aan. Ze zeiden er geen vertrouwen meer in te hebben dat het bedrijf bij Rozenboom in goede handen is.

Twee onderdelen waren al failliet
Vlak voor kerst vroeg Rozenboom het faillissement voor het distributiecentrum en het hoofdkantoor aan. Daar werkten 116 mensen. Door de weggevallen omzet konden volgens hem de twee bedrijfsonderdelen niet langer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. De winkels vielen buiten het faillissement.

Rozenboom nam behalve Miss Etam en Steps ook Expresso, Claudia Sträter en Promiss van FNG over. Hij telde er in totaal 7,8 miljoen euro voor neer. Rozenboom verkocht Expresso en Claudia Sträter al snel door aan de Van Uffelen Groep. Promiss is in november overgenomen door het Belgische Paprika.