Winkels mogen vanaf aanstaande woensdag open voor click & collect. De besneeuwde straten en vorst zorgen volgens INretail en de Raad voor Nederlandse Detailhandel (RND) echter voor de 'slechtst denkbare start', meldt NU.nl

Volgens de woordvoerder van het RND zal het 'geen storm lopen'. "Slechte weersomstandigheden nodigen per definitie niet uit tot een bezoek aan de winkelstraat", aldus de woordvoerder van INretail. Dat de klant de winkel niet in mag, maakt het niet aantrekkelijker, stelt de brancheorganisatie. 

De belangenbehartigers hebben ervoor gepleit dat de klant de bestelde spullen binnen mag ophalen, maar daar is geen gehoor aan gegeven. "Dit wens je niemand toe", aldus INretail.

Bij een pakketpunt mag je wel naar binnen. Dat zorgt volgens de RND voor rare situaties. "Bij een winkel als Primera mogen klanten binnen een postzegel kopen, maar moeten ze de Valentijnskaart via click & collect bestellen en die mogen ze dan aan de deur afhalen."

Niet-essentiële winkels hebben lang gelobbyd voor de click & collectmogelijkheden. Vorige week dinsdag tijdens de coronapersconferentie liet demissionair premier Mark Rutte weten overstag te gaan, mits er strenge regels worden gehanteerd. "De risico's zijn klein als de voorwaarden zo streng zijn dat het niet te druk kan worden in de winkelstraat. En dat betekent dat winkels gesloten blijven, maar dat we wel deze aanpassing aan de lockdown willen doen", legde de premier uit.