Sommige winkeliers zien na één week alweer af van click & collect. De afhaaldienst levert de retailers te weinig klanten op.

“Ook het barre weer van de afgelopen dagen is niet echt uitnodigend geweest”, zegt een woordvoerder van INretail tegen de Volkskrant. De brancheorganisatie ontvangt naar eigen zeggen signalen over afhakers, maar kan nog niet stellen dat er sprake is van een bredere trend. 

De verwachtingen rondom click & collect waren al niet hooggespannen. 56 procent van de retailers verwachtte dat de afhaalservice hen niet meer dan tien procent extra omzet zou opleveren, bleek eerder uit een peiling van INretail. Een vijfde verwachtte maximaal tien tot twintig procent meer omzet. Meerdere winkelketens lieten bij voorbaat al weten dat ze geen afhaaldienst zouden openen. "Het is een farce, ik laat mijn medewerkers niet in de vrieskou staan voor maximaal twee procent meer omzet", zei Niek Gloudemans, eigenaar van modeketen terStal, eerder tegen Tubantia.

De brancheorganisatie zegt de komende periode rekening te houden met een snelle stijging van het aantal faillissementen en roept de overheid op om de winkels op 3 maart weer te openen. Het protocol ‘veilig winkelen’ dat voor de huidige lockdown van kracht was, heeft volgens INretail bewezen dat klanten veilig kunnen shoppen.