Door de lockdown kunnen tuinplanten vrijwel nergens heen. Tuinbranche Nederland wil daarom dat de tuincentra, net als andere sectoren, weer open mogen begin maart. Dat vertelt Frank van der Heide, directeur bij de brancheorganisatie, tegen NU.nl.

Planten online verkopen is door de kleine bedragen van de planten en de hoge verzendkosten geen optie. Tuincentra die wel planten inkopen maar deze niet kunnen verkopen, gaan daarnaast 'over datum' en worden weggegooid. Ook worden tuinplanten doorgedraaid op de veiling.

"Tuincentra bestaan voor een groot deel uit buitenruimte en hoge kassen, met goede ventilatie. We zouden één klant per veertig vierkante meter toestaan, wat gezien de grote oppervlakten ook kan. We zijn niet te vergelijken met een gewone winkel", aldus Van der Heide.

Veiling FloraHolland stelt bovendien dat grote schade voor de kwekers voorkomen kan worden, als de centra open gaan. "Het is zeker een punt van zorg dat het tuinseizoen straks voorbij is", zegt een woordvoerder van de veiling. "De tuincentra zijn een heel belangrijk afzetkanaal, dus het is te hopen dat er verlichting komt."