Ondernemers voeren de druk op om de winkels vanaf 3 maart weer te openen. Branchevereniging INretail heeft een brandbrief naar alle politieke partijen gestuurd die is ondertekend door ruim tachtig winkeliersverenigingen en centrummanagers.

Volgens de ondertekenaars dalen de besmettingscijfers de laatste weken. Er kan volgens hen dan ook veilig worden gewinkeld op plekken waar de anderhalve meter afstand kan worden gewaarborgd. "Tijdens de huidige lockdown bewijzen bakkers, slijters, drogisten en dierspeciaalzaken al dat zij veilig open kunnen zijn. Het is nu tijd om de andere ondernemers ook de deuren weer te laten openen. Meer dan zeven op de tien ondernemers van wie de winkel nu gesloten is, geven aan het niet langer te redden."

Ook voor de horeca en de cultuursector moeten versoepelingen komen, vinden de ondertekenaars. "Retail, horeca en cultuur versterken elkaar én de opening van deze sectoren draagt bij aan spreiding van bezoekers in tijd en over de beschikbare ruimte." Burgemeesters wordt gevraagd de actie te ondersteunen.

De huidige lockdown loopt tot en met 2 maart. Het kabinet maakt volgende week dinsdag bekend hoe het daarna verder moet. Minister-president Mark Rutte zei donderdag in een Kamerdebat dat hij weinig ruimte ziet voor versoepelingen. "Ik ben er niet heel vrolijk over."