Medewerkers in de eigen winkels van grote supermarktketens ontvangen een loonsverhoging van 2,5 procent. Werkgevers reageren hiermee op de stukgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor de sector. Dat meldt Distrifood.

De loonsverhoging is doorgevoerd buiten de vakbonden om, die afgelopen week wel op de hoogte zijn gebracht. Supermarktpersoneel in de filialen ontvangt de verhoging met terugwerkende kracht vanaf 1 februari 2021. Medewerkers van franchisers en kleine zelfstandigen vallen erbuiten.

De salarisverhoging komt vanuit een deel van de werkgevers. "Reden is dat cao-onderhandelingen nog niet tot resultaat hebben geleid en werkgevers hun medewerkers niet langer willen laten wachten op een loonsverhoging", is de toelichting op het besluit. 

"We kunnen het ze niet verbieden, maar ik heb wel aangegeven dat als wij een loonsverhoging van 2,5 procent voldoende zouden vinden we er zelf wel mee akkoord waren gegaan", zegt Jacqueline Twerda, bestuurslid bij vakbond CNV. Twerda meldt ook dat de werkgevers weer om tafel willen zitten met de bonden voor een nieuwe supermarkt-cao.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao liepen eerder vast. Struikelblokken waren onder meer de eis van de vakbonden om jaarlijks vijf procent loonsverhoging door te voeren en de toeslagen op zondag in tact houden.