Update: Winkelen op afspraak toegestaan, avondklok verlengd tot 15 maart

Het kabinet geeft winkeliers vanaf volgende week meer ruimte. Winkelen op afspraak wordt dan mogelijk, melden diverse media op basis van bronnen in Den Haag. Het is nog niet duidelijk hoeveel klanten tegelijk naar binnen mogen.

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur een persconferentie. Ze zullen dan vertellen hoe het verdergaat na 2 maart, de dag dat de huidige lockdown afloopt.

Intussen dreigen steeds meer winkeliers volgende week hoe dan ook hun deuren te openen, weet brancheorganisatie INretail. Er komen onder meer geluiden uit het westen van het land, uit Winterswijk en vorige week al uit Klazienaveen. "Je merkt in het hele land dat ondernemers echt met de rug tegen de muur staan", zegt een woordvoerder tegen RetailNews. "Ze zien geen andere weg dan het machteloze gevoel te uiten van 'ik moet openen'. Het is heel spannend wat er om zeven uur bekendgemaakt gaat worden."

INretail ziet weinig in winkelen op afspraak. De brancheorganisatie wil dat de winkels helemaal opengaan. "Wij zijn ervan overtuigd dat dit veilig te organiseren is", aldus de woordvoerder. "Dat hebben we immers al bewezen in die acht á negen maanden tot de verplichte winkelsluiting." Bovendien zijn de winkels in onder meer België en Frankrijk gewoon open, benadrukt de woordvoerder.