Winkelen op afspraak is vanaf woensdag 3 maart toegestaan. Dat vertelde demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie dinsdagavond. De avondklok wordt verlengd tot 15 maart. 

De meeste coronamaatregelen blijven voorlopig van kracht, op enkele versoepelingen na. Zo mogen retailers vanaf 3 maart weer klanten ontvangen in hun winkels, zij het op afspraak. Klanten moeten zich minimaal vier uur vóór hun bezoek aanmelden en winkels mogen maximaal twee klanten tegelijk per verdieping ontvangen. In totaal mogen er maximaal zes klanten per uur langskomen, dus elke klant krijgt een tijdslot van minimaal tien minuten. 

De mondkapjesplicht en anderhalve meter afstand moeten daarbij in acht genomen worden, benadrukt Rutte. Met de maatregelen hoopt hij met name de kleine winkelier ‘meer lucht te geven’. “We beseffen dat winkelen op afspraak voor het grootwinkelbedrijf weinig soelaas biedt”, aldus Rutte. “Daarom zijn we met deze bedrijven in gesprek over welke aanvullende steun eventueel nodig is.”

Naast het toestaan van winkelen op afspraak worden contactberoepen vanaf volgende week weer toegestaan. Daarnaast heropenen het voortgezet onderwijs en het mbo (onder strenge voorwaarden) en worden buitensporten in groepen voor jongeren tot 27 jaar weer toegestaan.

'Water aan de lippen'
Rutte benadrukt dat de versoepelingen grote risico’s met zich meebrengen. Toch is ervoor gekozen om de teugels iets te laten vieren, omdat ‘de economische, sociale en psychologische gevolgen’ van de lockdown oplopen. “Horecaondernemers en winkeliers die het water aan de lippen staat, of daaroverheen. We kennen allemaal te veel voorbeelden”, aldus de demissionair premier. “Daar kunnen en willen we natuurlijk niet omheen.”

INretail liet eerder weten weinig te zien in winkelen op afspraak. De brancheorganisatie is van mening dat de winkels veilig open kunnen.