ACM: 'Loonsverhoging supermarktpersoneel mogelijk tegen de wet'

De loonsverhoging van 2,5 procent die grote supermarktketens deze maand hebben doorgevoerd, is mogelijk tegen de wet. Dat stelt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM), meldt de NOS.

ACM stelt vragen aan de betreffende supermarkten over de afspraak. Het gaat onder meer om filialen van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi, die salarissen hebben verhoogd terwijl er nog geen nieuwe cao op tafel ligt. Volgens de toezichthouder mogen supers geen gezamenlijke afspraken maken buiten de cao om. Als de regels overtreden zijn, hangt de supermarkten mogelijk een boete boven het hoofd.

Pieter Verhoog van brancheorganisatie VGL doet de cao-onderhandelingen namens de grote supermarkten. Volgens Verhoog doen de supermarkten niets verkeerd als zij een loonsverhoging doorvoeren in aanloop naar een nieuwe cao. "Dit is in het verleden vaker voorgekomen, ook bij supermarkten een aantal jaar geleden." Hij stelt bovendien dat namens VGL geen advies is uitgebracht om de lonen met 2,5 procent te verhogen. 

Albert Heijn stelt echter dat de loonsverhoging geldt voor alle supermarktmedewerkers die onder de VGL-cao vallen. Jumbo zegt een eigen afweging te hebben gemaakt en dat de 2,5 procent verhoging passend is bij de 'enorme inzet' van zijn medewerkers.

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!