Alle winkels moeten weer open. Daartoe roept Euretco op, waarbij zo'n 1500 ondernemers van formules als Intersport, Runnersworld, Hubo en Libris/Blz. zijn aangesloten. Euretco vraagt alle colleges van burgemeester en wethouders die boodschap over te brengen aan het kabinet en de Tweede Kamer.

"De overheid mag ondernemers niet de rekening laten betalen van een totale lockdown die inmiddels al langer dan tweeënhalve maand duurt - en het einde is nog niet in zicht", schrijft Euretco aan de lokale bestuurders. Winkelen op afspraak dat vanaf 3 maart mogelijk is, is volgens de organisatie onvoldoende. Volgens Euretco staat het voortbestaan van veel ondernemingen op de tocht. Als bedrijven omvallen, leidt dat tot leegstand in winkelgebieden, waarschuwt de organisatie. "Met als gevolg een verlies van sfeer, leefbaarheid en aantrekkingskracht van centra voor bezoekers van zowel binnen als buiten de gemeente."

Volgens Euretco kunnen alle winkels veilig open, met dezelfde voorzorgsmaatregelen die in zogeheten essentiële winkels gelden. Vóór de lockdown lieten de winkels al zien dat dit prima kan, zegt de organisatie. "Met heropening geven we niet alleen de ondernemers, maar uiteindelijk het hele land de wind in de zeilen en maken we krachten los die borg staan voor een toekomstbestendig virusvrij Nederland."