Acht op de tien aankopen via betaalpas, smartphone of wearable

Consumenten rekenden vorig jaar 79 procent van de aankopen in winkels, horeca en dergelijke af met hun betaalpas, smartphone of wearable. In 2019 was dat 67 procent. Voor het eerst is in alle branches vaker met pin betaald dan met contant geld.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. Mede door de coronapandemie zijn Nederlanders veel van hun aankopen contactloos gaan betalen. Hierdoor is niet alleen het gebruik van contant geld maar ook het traditionele pinnen, waarbij de betaalpas in de betaalautomaat wordt gestoken, veel sterker afgenomen dan in voorgaande jaren.

Vooral tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020, toen winkeliers cash ontmoedigden, werd vaak gepind. Inmiddels wordt ongeveer een op de vijf aankopen contant betaald. Voor het begin van de pandemie was dat ongeveer een op de drie aankopen.

Het totaal aantal betalingen door consumenten nam af van ruim zeven miljard in 2019 naar 6,2 miljard in 2020. Het gemiddelde betaalde bedrag steeg wel: van 21,56 naar 24,04 euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!