FNV zet rechtszaak tegen Wibra door over 'onbetaald' inhalen niet-gewerkte uren

Vakbond FNV zet de rechtszaak tegen Wibra door. Volgens de FNV moeten medewerkers van de winkelketen in de zomer onbetaald de uren inhalen die ze tijdens de lockdown niet konden werken. De rechter in Zutphen buigt zich 21 juni over de kwestie.

Volgens de FNV kreeg Wibra deze uren al via de NOW-regeling gecompenseerd en moeten deze worden kwijtgescholden. "Het is ongehoord dat Wibra deze lockdown-rekening die al door de belastingbetaler is betaald, ook nog eens bij de werknemers neerlegt. Wibra eet van twee walletjes", zei FNV-bestuurder Linda Vermeulen eerder.

Wibra-directeur Bas Duijsens zei tegen RetailTrends dat de keten handelt in lijn met de cao voor retail non-food. Er is volgens hem ook geen sprake van onbetaald werken, zoals de FNV zegt. "Het is het toepassen van de cao, waarbij je de ene keer minder werkt voor je maandsalaris en de andere keer wat meer werkt voor hetzelfde maandsalaris. Deze regeling over plus- en minuren wordt al sinds jaar en dag in de branche toegepast." Duijsens bestrijdt daarnaast dat alle minuren nog deze zomer moeten worden ingehaald.

De kwestie heeft ook de Tweede Kamer bereikt. Die nam dinsdag een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen om werkgevers aan te spreken 'op dit onwenselijke gedrag en hun mee te geven dat zij de minuren van werknemers niet moeten verrekenen'. INretail zegt dat de Kamer zich baseert op foutieve aannames. "De minuren-systematiek heeft geen relatie tot de NOW-steun", zegt de brancheorganisatie, die ook op de cao wijst.

Reacties 4


Rinus Jansen 9 jun, 10:18

Dit geeft maar weer aan dat het personeel bij diverse winkelketens niets waard is. Ben je het er niet mee een? Dan hoepel je maar op is het motto.... Ik zou niet voor deze baas willen werken, verschikkelijk. Gelukkig neemt de FNV het voor deze mensen op.


H G 9 jun, 13:45

Men zorgt bij FNV voor verwarring, gelukkig zijn er mensen die wel snappen hoe het zit! Hopelijk is de rechter er daar ook een van. Wibra is een oud familie bedrijf, waar iedereen er toe doet


Joost Kriek 9 jun, 21:09

Of het nou in de cao staat of niet, werkenen er niks voor krijgen wil niemand.


J.A. Brouwer 10 jun, 08:42

@joost Je uitleg is niet volledig. Het is niet werken voor niks. In het verleden zijn uren uitbetaald, waarvoor niet is gewerkt. Verder eens met H G. Bij Wibra doet iedereen er toe.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!