'E-commerce heeft 1,2 miljoen vierkante meter aan logistieke ruimte nodig'

Om de e-commercegroei van de komende jaren bij te blijven benen, moet er 1,2 miljoen vierkante meter aan logistieke ruimte bijkomen. Dat berekende vastgoedadviseur CBRE in zijn Global E-commerce Outlook. 

Naar verwachting zal in 2025 26,4 procent van alle retailverkopen geschieden via internet. In 2020 was dit nog 17,8 procent. "We zien dat een toename in het aantal internetverkopen ter waarde van een miljard euro zich gemiddeld vertaald in een vraag naar 110 duizend vierkante meter logistieke ruimte", vertelt Melissa Verhoef, senior research analist bij CBRE. In 2020 lag de waarde van e-commerce in Nederland op 19,7 miljard euro en naar schatting zal dit de komende jaren met 10,8 miljard toenemen. 

Het kapitaal en de wens om te investeren in nieuwbouw of renovatie van logistiek is er, stelt het CBRE. Voldoen aan de vraag wordt een uitdaging voor ontwikkelaars, beleggers en gemeenten. "Knelpunten liggen onder andere bij gebruiksbestemming en de schaarste van ruimte, de stroomcapaciteit, stikstofeisen en de duurzaamheidseisen", zegt Jim Orsel, director industrial & logistics bij het bedrijf. 

De toegenomen vraag zorgt voor prijs- en huurstijgingen in alle categorieën. "We verwachten dat deze trend de komende jaren in heel Nederland doorzet."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!