'Omzet supermarkten zal volgend jaar dalen'

Supermarkten behaalden vorig jaar door de coronacrisis recordomzetten. Maar volgend jaar is het beeld heel anders, verwacht marktonderzoeker IRI. Die voorziet een daling van 1,2 procent van de totale supermarktomzet (inclusief online) ten opzichte van dit jaar.

In de prognose gaat IRI ervan uit dat er volgend jaar geen beperkende coronamaatregelen meer zijn. "Met name de consumptie buitenshuis, door de volledige opening van de horeca, is een belangrijke factor in deze forecast", legt business consultant retail Rini Emonds uit. Als er toch nog coronamaatregelen zijn, is er volgens IRI wel een lichte groei mogelijk.

IRI verwacht dat de supermarktgroei over heel 2021 zal uitkomen op 1,5 procent. Dit als de 52 weken van dit jaar worden vergeleken met 52 weken van 2020. Op basis van het volledige jaar 2020, met daarin 53 weken, is de prognose voor 2021 een daling van 0,6 procent.

De groei in 2021 is vooral te danken aan de maanden januari en februari. De omzet lag toen ruim tien procent hoger dan een jaar eerder, toen er nog geen sprake was van corona. Vanaf maart was de stijging zo'n twee procent. In de vakantieperiode zal de omzet volgens IRI waarschijnlijk lager uitkomen dan vorig jaar, omdat meer mensen naar het buitenland zullen gaan. Na de zomer zullen de verkopen op hetzelfde niveau als vorig jaar liggen, denkt IRI.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!