'Retailers beperken productie in Verre Oosten'

'Retailers beperken productie in Verre Oosten'

Veel retailers halen delen van hun productie weg uit Azië en verhuizen die naar locaties dichter bij huis. Directe oorzaak zijn het tekort aan grondstoffen en de sterk gestegen containerprijzen, schrijft het FD.

Onder meer Zeeman en Wibra verschuiven een deel van hun productie van Zuidoost-Azië naar Turkije. Accell wil de productie van fietsonderdelen verplaatsen naar Oost-Europa en Portugal. Veel bedrijven dachten al langer na over dichterbij huis produceren, maar de lage kosten in landen als Bangladesh en China bleven lang leidend. Nu de containerprijzen en het grondstoffentekort de verre productie ook duurder maken worden daadwerkelijk stappen gezet.

Binnen de mode is nog minder verschuiving zichtbaar. Scotch & Soda wil weliswaar binnen drie jaar de productie in Azië met tien procent terugschroeven. Maar onder meer Primark en Coolinvestments laten weten dat reshoring voorlopig niet aan de orde is.

Zeeman-ceo Erik-Jan Mares zegt tegen de krant dat hij verwacht dat de hele winkelbranche op termijn dichterbij huis gaat produceren. Het zal volgens hem wel tijd kosten en tot die tijd zal het overgrote deel van de producten nog uit Azië komen, terwijl de consumentenprijzen stijgen.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!