Kabinet onderzoekt prijsverschillen door inkoopbeperkingen

Kabinet onderzoekt prijsverschillen door inkoopbeperkingen

Het kabinet zet een onderzoek uit naar inkoopbeperkingen voor winkels. Europese fabrikanten en leveranciers zouden retailers beperken om hun inkopen over de grens te doen. 

De resultaten van het onderzoek worden rond het einde van dit jaar verwacht. Dat laat demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken weten naar aanleiding van een oproep van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland, het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL) en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

De belangenorganisaties menen dat producenten beperkingen opleggen aan distributeurs en retailers. Daardoor worden retailers gedwongen om elders inkopen te doen met als gevolg dat de prijzen minder gunstig zijn. Dat zou kunnen leiden tot prijsverschillen tussen EU-lidstaten en zou voor zowel de winkeliers als de consument een nadeel zijn. De organisaties pleiten voor regels die de beperkingen verbieden.

Uit eerder onderzoek van Europese Commissie uit 2020 blijkt dat consumenten tot 14,1 miljard euro besparen wanneer de inkoopbeperkingen worden opgeheven. 

Onlangs werd bekend dat Picnic voorlopig producten uit Duitsland mag verkopen aan Nederlandse klanten, mits het de etiketten aanpast naar het Nederlands. 

Reacties 1


chris krijger 8 aug, 11:12

ik denk dat de overheid eerst eens bij zich zelf moet kijken, zeker naar alle heffingen en regels die er in het buitenland niet zijn, het is niet alleen naar Duitsland maar ook naar Belgie

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!