Personeelstekort retail loopt op: zo behoud je winkelpersoneel

Het tekort aan personeel loopt in allerlei branches op, zo ook in de retailsector. Het is de laatste tijd weer drukker in de winkelstraten, maar het personeelstekort brengt daarin weer een ander probleem met zich mee. Denk maar aan onderbezetting of in het ergste geval aan het dichthouden van de winkel bij uitval van personeel. Bovendien heeft winkelpersoneel de banen haast voor het uitzoeken en loop je kans dat je werknemers vertrekken. Er zijn dan ook meerdere redenen waarom het belangrijk is personeel voor je winkel te behouden. Onderstaande tips maken het eenvoudiger om met aanwezig personeel succesvol te blijven ondernemen.

Waardering voor je winkelpersoneel
Het salaris van winkelpersoneel voorziet in een geldelijke waardering, maar je werknemers stellen persoonlijke waardering eveneens op prijs. Deel bijvoorbeeld ook eens complimenten uit en leg een basis voor een goede teamspirit. Dat komt de werksfeer ook ten goede net als het stimuleren van samenwerking onderling tussen collega’s. Ook het vergroten van betrokkenheid laat zien dat je winkelpersoneel waardeert. Bijvoorbeeld door je werknemers te betrekken bij bepaalde beslissingen en veranderingen. Bij het overdragen van verantwoordelijkheid toon je eveneens waardering voor je werknemers en vergroot je de betrokkenheid.

  • Deel complimenten uit
  • Stimuleer teamspirit en samenwerken
  • Zorg voor een goede werksfeer
  • Vergroot de betrokkenheid
  • Draag verantwoordelijkheden over

Bied perspectief op het gebied van ontwikkeling
Een andere manier om winkelpersoneel te behouden, is door perspectief te bieden en vooruitzicht op ontwikkeling. Op het gebied van ontwikkeling is er een simpel voorbeeld te geven van vakgerichte scholing. Er zijn voor winkelpersoneel allerlei cursussen en scholingen beschikbaar om extra kennis op te doen en vaardigheden aan te leren. Investeren in de toekomst van je winkelpersoneel maakt het voor je werknemers interessanter om in jouw winkel te blijven werken. Bovendien profiteer je er als ondernemer natuurlijk zelf ook van, want geschoold winkelpersoneel heeft een positieve invloed op de omzet.

Naast het aanbieden van gerichte scholing is het ook mogelijk om winkelpersoneel te behouden door hogere functies in het vooruitzicht te stellen. Bijvoorbeeld met het bieden van de mogelijkheid om door te groeien naar een hogere functie. Heb je een kleine winkel met een beperkt aantal functies voor winkelpersoneel? In dat geval is het doorgroeien naar een hogere functie wellicht niet aan de orde, maar is er wel een alternatief. Zo is het mogelijk om meer verantwoordelijkheden toe te kennen aan je werknemer in de winkel. Eventueel in combinatie met een verhoging van het salaris die passend is bij de extra verantwoordelijkheden.

Voorzie in goede secundaire arbeidsvoorwaarden
De arbeidsvoorwaarden die betrekking hebben op het salaris zijn uiteraard primaire voorwaarden. Daarnaast is het echter mogelijk om aandacht te besteden aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij aan de mogelijkheid om flexibel te werken door het rooster anders samen te stellen. Of aan de mogelijkheid om aan het einde van het jaar een extra maandsalaris toe te kennen. Een fiets van de zaak is ook aantrekkelijk net als het voorzien in een reiskostenvergoeding. Zo is het ook een optie om een sportabonnement te geven of te voorzien in een prestatiebonus.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!