'Boodschappen dit jaar fors duurder'

Boodschappen zijn in de eerste negen maanden van het jaar fors duurder geworden. Dat geldt vooral voor bier, producten voor persoonlijke verzorging, schoonmaakproducten en voedsel in blik of pot.

Dat blijkt uit een inventarisatie van marktonderzoeker GfK, waarover het AD schrijft. Van de eerder genoemde producten steeg de prijs met meer dan vijf procent. Dat gold ook voor dierenvoeding en frisdrank. De prijzen van brood en banket stegen met ruim drie procent.

Dat boodschappen flink duurder zijn geworden, komt volgens landbouweconoom Koos Gardebroek van de Wageningen Universiteit door de geëxplodeerde vraag naar landbouwproducten. Hij vergelijkt het met de huidige huizen- en energiemarkt. "De vraag is ontzettend groot, maar je tovert niet in één keer duizenden nieuwe woningen of energievoorraad tevoorschijn. Dat geldt ook voor belangrijke basisgrondstoffen voor voedsel zoals plantaardige olie en granen."

Gardebroek verwacht dat de boodschappen de komende maanden verder in prijs stijgen. "Ik denk dat een gemiddeld huishouden op jaarbasis honderden euro’s extra kwijt is", zegt hij tegen het AD. "Supermarkten doen het uiteraard liever niet, maar ontkomen er niet aan de gestegen prijzen door te berekenen naar de consument. Dat zie je nu gebeuren. Daar komt ook nog de energiecrisis bovenop."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!