Webwinkels willen met cao vuist maken tegen buitenlandse spelers

Webwinkels willen met cao vuist maken tegen buitenlandse spelers

Verschillende Nederlandse e-commercespelers willen zich verenigen en een eigen cao afsluiten. Daarmee wil de branche zich beschermen tegen buitenlandse concurrenten als Alibaba en Amazon. Dat meldt het FD

Onlinesupermarkt Picnic en branchevereniging INretail zijn met diverse webwinkels in geprek, zeggen zij tegen de krant. Onder meer Wehkamp zou meedoen aan de gesprekken. Bol.com zegt vooralsnog geen aanleiding te hebben zich aan te sluiten bij een cao. Coolblue kon maandag niet reageren. Gorillas stelt op eigen initiatief de cao te volgen die Picnic voor zichzelf had afgesloten.

Wie er verder nog betrokken is bij de gesprekken, willen INretail en Picnic niet zeggen. Het zou om Nederlandse webwinkels in food en non-food gaan die het merendeel van hun omzet uit online halen.

Concurrentie
Partijen als Amazon en Alibaba zouden concurreren met Nederlandse bedrijven op arbeidsomstandigheden. Indien de meerderheid van de Nederlandse webwinkels zich bij de nieuwe cao zou aansluiten, moeten alle e-commercespelers die naar ons land komen zich hieraan houden.

De Nederlandse e-commercebranche telt naar schatting zo'n 40 duizend werknemers. Een eigen cao bleef vooralsnog uit. Vakbonden hebben geregeld kritiek op de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.

Picnic maakte maandag bekend de lonen de komende drie jaar met tien procent te verhogen.

Reacties 1


René Haerkens 9 nov, 19:20

Dat lukt je nooit! Laten we eerst de leveranciers die aan deze piraten leveren boycotten.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!