HEMA-ondernemers krijgen vergoeding voor coronaschade

Verzekeraars AIG en NN moeten een deel van de coronaschade van ruim tweehonderd franchisenemers van HEMA vergoeden. Het gaat om bijna zes miljoen euro, valt te lezen bij RTL Nieuws

De ondernemers moesten maandenlang hun deuren sluiten vanwege de coronacrisis. Via hun belangenorganisatie VAB sloten zij een brandverzekering af bij verzekeraars AIG en NN. Nadat zij hun winkels in december 2020 moesten sluiten, maakten zij via VAB aanspraak op de dekking. De verzekeraars weigerden echter uitbetaling. 

Naast een brandverzekering gaf de polis ook een dekking van 25 duizend euro per winkel voor onder andere 'bedrijfsschade door besmettelijke ziekten (…) waarbij op last van een overheidsinstantie (…) het filiaal dient te worden gesloten'.

De verzekeraars vinden dat 'de besmettelijke ziekte zich op de verzekerde locatie moet hebben voorgedaan' om door de polis gedekt te worden. Een aantal franchisenemers spanden naar aanleiding daarvan een kort geding aan. De ondernemers kregen eind mei gelijk van de Rotterdamse voorzieningenrechter. 

De verzekeraars gingen na dat besluit in hoger beroep. Uit een woensdag openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof den Haag blijkt dat de verzekeraars wederom geen gelijk hebben gekregen. Ook het hof oordeelt dat de verzekeraars moeten betalen. 

De uitspraak geldt voor alle 231 leden van de belangenvereniging van de HEMA-franchisers. De totale schade-uitkering komt daarmee uit op bijna 5,8 miljoen euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!