'Mogelijk lege schappen in supermarkten'

Er dreigen lege schappen in de supermarkten als de ketens niet méér gaan betalen aan fabrikanten. Dat zegt supermarktexpert Sebastiaan Schreijen van de Rabobank tegen het Algemeen Dagblad.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de kosten nog verder opgelopen, meldt Schreijen. "Iedereen zal wel terug moeten naar de onderhandelingstafel. De huidige kostenstijgingen zijn niet meegenomen in de afspraken die de supermarkten en leveranciers de afgelopen maanden hebben gemaakt."

Die onderhandelingen verliepen soms al moeizaam, waardoor sommige producten tijdelijk niet in de winkel lagen. Zo had Albert Heijn een conflict met Nestlé, Jumbo verkocht een tijdje geen Fuze Tea en Picnic lag in de clinch met Lay's.

Heet hangijzer is volgens Schreijen nu de extreme prijsstijging van zonnebloemolie, waarvan Oekraïne de belangrijkste leverancier is. In veel producten, van koek en chips tot margarine, is dit verwerkt. "Het idee dat alleen brood duurder wordt, doet afbreuk aan wat er werkelijk speelt. De prijzen zullen breed stijgen."

Brancheorganisatie CBL wijst erop dat er nu nog geen tekorten zijn, maar sluit niet uit dat die er komen als de criris voortduurt. "De boeren, de industrie en de retail zien allemaal de kosten stijgen en bereiden zich voor op verminderde beschikbaarheid."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!