'Amazon betaalde in Europa geen belasting'

Amazon behaalde vorig jaar in Europa een recordomzet van ruim 51 miljard euro, maar hoefde geen belasting te betalen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van documenten dat het inzag.

Het gaat om de Europese divisie Amazon EU Sarl. Daaronder vallen de e-commerceactiviteiten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Zweden. De omzet viel 17 procent hoger uit dan in 2020, maar de webreus leed wel een verlies van ruim 1,2 miljard euro. Daarom hoefde de in Luxemburg gevestigde webreus geen vennootschapsbelasting te betalen.

Amazon zegt tegen Bloomberg dat het in elk land waar het actief is belasting betaalt. Het gaat volgens een woordvoerder om honderden miljoenen euro's.

Het bedrijf ligt in Europa al jaren in het vizier van toezichthouders. Zo droeg de Europese Commissie Luxemburg in 2017 op om nog 250 miljoen euro aan belasting plus rente te innen. Maar het Gerecht van de Europese Unie oordeelde in mei vorig jaar dat die ingreep onterecht was, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn dat Amazon voordelen kreeg die andere bedrijven niet hadden. 

Reacties 2


John Eeves 21 apr, 12:31

Ronduit schandalig. en oneerlijke concurrentie. Nederlandse webshops betalen zich scheel aan belasting en moeten hiermee dan concurreren. Zij kunnen echter, omdat zij wel belasting betalen, niet dergelijke lage prijzen hanteren als amazon, en worden zo weggeconcurreerd.
Het wordt tijd dat de politiek ingrijpt, dit is onacceptabel.....


Mac R 21 apr, 15:19

En werkgelegenheid levert het ook nauwelijks op, dus wetgevers, belasten die club.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!