'64 nieuwe distributiecentra erbij tot eind 2023'

'64 nieuwe distributiecentra erbij tot eind 2023'

Aan de 'verdozing van het landschap' komt nog geen eind. Tot eind 2023 komen er nog zeker 64 grote distributiecentra bij. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van vakblad Cobouw, door onderzoeksjournalisten van Investico en Pointer.

De distributiecentra hebben bij elkaar een oppervlakte van ruim drie miljoen vierkante meter, zo'n 450 voetbalvelden. In meer dan de helft van de gevallen komen ze op plekken die nu nog groen zijn, zoals weilanden. Ook worden de hallen gemiddeld groter dan de huidige distributiecentra: 48 duizend vierkante meter tegenover 33 duizend vierkante meter.

Zeven provincies willen er met regels voor zorgen dat grote distributiecentra zich alleen op terreinen kunnen vestigen die daarvoor zijn aangewezen. In de praktijk blijkt dat lastig. Zo zien gemeenten ze vaak graag komen, omdat de verkoop van grond aantrekkelijk kan zijn. Naast de 64 distributiecentra die al in de pijplijn zitten, hebben gemeenten bijna dertig bestemmingsplannen aangenomen die het mogelijk maken om een nieuw dc te bouwen.

Reacties 4


B C 26 apr, 10:48

Om nog maar te zwijgen van de transitie van offline naar online dat van mensen robots maakt, bezorgen van a naar b in x tijd, Idem met sorteren , inpakken enz enz (werken vlgs systemen die straks ook nog vervangen gaan worden door echte robots en AI) Met alle gevolgen van dien….


Leonard Van Liere 25 apr, 16:27

Tja, als je bed aan vervanging toe is ( daar denk je misschien maanden over na) dan wil de moderne consument na de muisklik binnen 1 a 2 dagen het bed in huis hebben. Niet goed? Gewoon weer retour en opnieuw bestellen. Ach de idioterie van flitsbezorging ( hé geen nootmuskaat in huis!) bezorging klaar terwijl u wacht maakt zulke krankzinnige aantallen DC’s noodzakelijk.


ikke weet het 25 apr, 16:21

Ik denk dat "iedereen" hiervan blij wordt die alles op het internet kopen, en vervolgens in de winkel zeuren, van jammer dat er nog zo weinig winkels zijn.
Maar wel bij de webshops bestellen omdat het goedkoper is dan in een fatsoenlijke winkel, die zijn personeel netjes betaald, en ook netjes belasting MOET betalen.


J.J.M. Versteeg 25 apr, 14:15

Dit is echt te gek voor woorden.
Ik denk niet dat er in Nederland iemand woont die dit normaal vindt.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!