Gesteggel over statiegeld op blikjes

Gesteggel over statiegeld op blikjes

Het is onduidelijk of supermarkten vanaf 31 december al statiegeldblikjes gaan inzamelen. Volgens de Stichting Afvalfonds Verpakkingen is een landelijk dekkend systeem pas vanaf 1 april volgend jaar mogelijk, maar de staatssecretaris neemt daar geen genoegen mee.

Het Afvalfonds zegt dat door tekorten aan grondstoffen het statiegeldsysteem niet op tijd klaar is. Vanaf 1 april zijn de ruim vijfduizend supermarkten en twaalfduizend andere punten, zoals tankstations en treinstations, volgens de stichting wel zover.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) houdt vast aan de datum van 31 december. Die datum staat in de wet, zegt een woordvoerder tegen RetailTrends. "Wij hebben bewust het besluit in februari vorig jaar al genomen, zodat de sector ruim de tijd had om zich daarop voor te bereiden."

Heijnen gaat snel met de sector om de tafel. "We hebben vrijdag de brief ontvangen en we vinden het een zeer teleurstellende brief", zegt de woordvoerder.

Net als bij kleine flesjes bedraagt het statiegeld op blikjes vijftien cent. De maatregel is bedoeld om zwerfafval tegen te gaan. Er komen jaarlijks twee miljard blikjes op de markt.

 

Reacties 1


Michael Groen 20 jun, 23:13

Supermarkten denken echt overal mee weg te komen. Maar zitten ook op de luie stoel. Pas reageren als het te laat is. Daar moet de regering geen genoegen meer mee nemen. Wet is wet. Dan keiharde maatregelen nemen, boete of misschien wel pas open als het geregeld is, moet je zien hoe snel het opeens voor elkaar is!

Ook in de Tabaksbranche heeft de Supermarkten een stoeltje in Den Haag. De tabakswinkels mogen nog niet eens bellen. Hier moet ook eens keihard tegen worden opgetreden.

Maar... er zijn baantjes te vergeven, dus Rutte en Co is daar zeer gevoelig voor om een supermarkt dwars te zitten.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!